W środowiskach winiarskich powszechnie uważa się, iż w świecie istnieje 10 win „flagowych”. Innymi słowy win, będących wyznacznikami stylu i jakości dla pozostałych win tłoczonych w innych regionach winiarskich.
W tym kontekście wymienia się tutaj:
WINA CZERWONE
1. Burgundy
2. Wysokiej klasy Bordeaux
3. Beaujolais
WINA BIAŁE
1. Burgundy
2. Sancerre
3. Niemieckie Rieslingi
4. Sauternes
SZAMPANY
1. Champagne
PORTO i SHERRY
Wymienione wyżej wina nie tylko wyznaczają standardy jakościowe, ale również cenowe. Innymi słowy są najczęściej drogie, albo…..bardzo drogie.
Na szczęście jednak, istnieją ich zupełnie sensowne, odpowiedniki. Wina te nie będą smakowały identycznie jak „oryginały”, jednak ich styl ukierunkowany będzie podobnie lub bardzo podobnie, natomiast cena może być o wiele bardziej atrakcyjna. Niektóre z nich zaczynały swoja karierę jako „substytuty”, ale po pewnym czasie osiągnęły prawdziwą doskonałość; w tym kontekście można wymienić tutaj np. Rioja. Proces ten w przypadku właśnie Rioja zajął co prawda nieco ponad 100 lat, ale przy obecnym poziomie najnowocześniejszych technologii winifikacyjnych może on zostać znacznie skrócony.
ODPOWIEDNIKI CZERWONYCH BURGUNDÓW
Francja: Côte Chalonnaise (płd część Burgundii, ale o lepszych relacjach cenowych), apelacje Givry i Mercurey
Italia: Pinot Noir z Alto Adige
Hiszpania: Rioja Reserva (Tempranillo)
USA: Oregońskie Pinot Noir (z uwagi na położenie i nad wyraz kapryśny klimat, Oregon powszechnie nazywany jest: „Burgundia Ameryki”), kalifornijskie Pinot Noir z Carneros (płd kraniec Napa i Sonoma)
Australia: czasami Pinot Noir z Hunter Valley i Victorii
Nowa Zelandia: Pinot Noir z wyspy południowej może osiągnąć wyżyny jakości spośród win Nowego Świata
ODPOWIEDNIKI KLASOWYCH BORDEAUX
Francja: Cahors ze szczepów Annat i Auxerrois, Cabernet Sauvignon z Coteaux de Provence, Cab Svgn i Cab Svgn/Syrah z Coteaux des Baux-en-Provence, Côtes de Buzet z Lot-en-Garonne a także Chinon i Bourgueil z Doliny Loary tłoczone z Cab Franc.
Italia: Toskańskie Cab Svgn i Cab Svgn/Sangiovese, np. Sassicaia i Tignanello.
Hiszpania: Cab-Svgn z Penedés, Raimat i Katalonii
USA: niektóre Cab Svgn i Cab Svgn/Merlot osiągają czasem ciało i aromaty wysokich Bordeaux, jednak nigdy ich kompleksowość.
Australia: Cab Svgn, Cab Svgn/Shiraz, Cab Svgn/Merlot, podobnie jak USA
Chile: Cab Svgn: podobnie jak USA
ODPOWIEDNIKI BEAUJOLAIS
Francja: Gamay de Touraine, Gamay de l’Ardèche, “nowoczesne” Côtes du Rhône, Ventoux, Luberon, Roussillon, Vins de Pays z południa
Italia: Casteller z Trentino, Santa Maddalena i Kalterersee z Alto Adige, Dolcetto z Piemontu
USA: młody, kalifornijski Zinfandel
Australia: niektóre „nowoczesne” Shiraz
RPA: młody Pinotage
ODPOWIEDNIKI BIAŁYCH BURGUNDÓW
Francja: Côte Chalonnaise (płd część Burgundii, ale o lepszych relacjach cenowych), apelacje Givry i Rully, bordoskie Graves dojrzewane w nowym dębie
Italia: Chardonnay od najlepszych winiarzy Trentino i Alto Adige, ponadto niektóre Chardonnay z Piemontu, Toskanii i Umbrii
Hiszpania: Rioja Reserva w starym stylu i wina katalońskie nowej generacji
USA: niektóre Chardonnay z Long Island i Kalifornii
Australia: znakomite Chardonnay charakteryzują się doskonałą równowagą pomiędzy dębem i owocowością.
Nowa Zelandia: z reguły są znacznie lżejsze, co jednak wcale nie znaczy, iż gorsze.
ODPOWIEDNIKI NIEMIECKICH RIESLINGÓW
Francja: Alzackie Rieslingi,
Italia: Pinot Grigio, Riesling Renano i Muller-Thurgau z Alto Adige, Friuli i Trentino,
USA: Płd-Zach wybrzeże i Stan Nowy Jork
Austria: Riesling i Muller-Thurgau z Doliny Dunaju
ODPOWIEDNIKI SAUTERNES
Francja: Monbazillac, Graves Supérieures, Muscat de Beaumes de Venise,
Niemcy: BA, TBA i Eiswein
Italia: Piemonckie Moscato Naturale, Ramandolo i Picolit z Friuli
USA/Australia: wina oznaczone „botrytis affected lub Beerensuslese tłoczone z Rhine Riesling, Sémillon i Chardonnay, w USA stan Waszyngton
Węgry: Tokaji 5 puttonyos
ODPOWIEDNIKI SZAMPANA
Francja: Crémant de Bourgogne, Crémant d’Alsace, Saumur, Blanquette de Limoux,
Italia: Wytrawne spumante z Lombardii, Piemontu, Trentino/Alto-Adige,
Hiszpania: Cava
USA: najlepsze pochodzą z chłodnych regionów dolin Sonoma, Mendocino i Anderson, czasami Napa valley
UK: Angielskie wina musujące silnie i nad wyraz pozytywnie akcentują swoją obecność pośród musujących „ultra-dry”
ODPOWIEDNIKI PORTO
Hiszpania: Malaga,
Portugalia: Madeira (Verdelho, Bual, Malmsey)
Australia: Vintage Port i Liqueur Muscat
Cypr: Commandaria
ODPOWIEDNIKI SHERRY
Francja: niektóre wytrawne wermuty, z kolei słodka alternatywa to VDN
Hiszpania: Montilla
Italia: Virgin Marsala, Solleone od Lungarotti (Umbria)
Portugalia: Madera Serial
Australia: Sherry australijskie
RPA: Sherry południowo-afrykańskie.