MENU
1. HOBBY ?, SNOBIZM ?, METAFIZYKA ?
2. KRYTERIA DOBORU WIN
3. JAK ZBUDOWAĆ KOLEKCJĘ WIN
4. ZASADY BUDOWANIA KOLEKCJI
5. WINA "FLAGOWE" I ICH ZAMIENNIKI
6. WINA O WYSOKIM POTENCJALE STARZENIA
7. BUDOWANIE KOLEKCJI W OPARCIU O ILOŚĆ BUTELEK
8. BUDOWANIE KOLEKCJI W OPARCIU O DOSTĘPNY BUDŻET
9. KOLEKCJE WIN BUTIKOWYCH
10. PRZECHOWYWANIE KOLEKCJI
11. ŹRÓDŁA
KRYTERIA DOBORU WIN
Decydującym kryterium przy prawidłowym projektowaniu kolekcji win, jest podjęcie decyzji o proporcjach jaki należy zachować pomiędzy winami przeznaczonymi do starzenia, a winami do bieżącej konsumpcji.
Optymalny czas przechowywania wina zależy od kilku podstawowych czynników, a mianowicie:
• rocznik,
• winnica (działka)
• szczep winorośli,
• zastosowana technologia zbiorów i winifikacji ,
• sposób dojrzewania stosowany przez producenta,
• warunki transportu i przechowywania u dystrybutora
Mitem jest powiedzenie, że wino im starsze tym lepsze. W rzeczywistości większość wytwarzanych dzisiaj win powinno zostać spożyte zaraz po wyprodukowaniu lub w przeciągu pierwszych dwóch lat swego życia. Sporo win nieźle wytrzymuje próbę czasu i nadaje się do picia po pięciu czy dziesięciu latach od wyprodukowania, ale niewiele z nich naprawdę zyskuje w procesie dojrzewania. Większość win jest zdecydowanie lepsza w młodości niż po kilku czy kilkunastu latach przebywania w butelce.