KRYTERIA DOBORU WIN


















Decydującym kryterium przy prawidłowym projektowaniu kolekcji win, jest podjęcie decyzji o proporcjach jaki należy zachować pomiędzy winami przeznaczonymi do starzenia, a winami do bieżącej konsumpcji.

Optymalny czas przechowywania wina zależy od kilku podstawowych czynników, a mianowicie:

• rocznik,
• winnica (działka)
• szczep winorośli,
• zastosowana technologia zbiorów i winifikacji ,
• sposób dojrzewania stosowany przez producenta,
• warunki transportu i przechowywania u dystrybutora


Mitem jest powiedzenie, że wino im starsze tym lepsze. W rzeczywistości większość wytwarzanych dzisiaj win powinno zostać spożyte zaraz po wyprodukowaniu lub w przeciągu pierwszych dwóch lat swego życia. Sporo win nieźle wytrzymuje próbę czasu i nadaje się do picia po pięciu czy dziesięciu latach od wyprodukowania, ale niewiele z nich naprawdę zyskuje w procesie dojrzewania. Większość win jest zdecydowanie lepsza w młodości niż po kilku czy kilkunastu latach przebywania w butelce.